Přihlásit

Vánoční zajímavosti

VĚDĚLI JSTE, ŽE? …historie adventních věnců je stará přibližně 150 let a že ty první měly podobu dřevěného kola od vozu se 23 svícemi, 4 velkými bílými a 19 malými červenými? Přičemž se zapalovala od začátku prosince každý den až do Štědrého dne vždy jedna svíce, ve všední dny malá červená a o adventních nedělích velká bílá.

…tradice pečení vánočního cukroví sahá až do 16.století a řadí se mezi zvyky pohanské a nikoliv křesťanské? Původně mělo chránit rodinu, zvířata a dům před temnými silami.

 

…vánoční stromeček se začal v našich zemích šířit až během první poloviny 19.století? A v konzervativních oblastech dokonce až po první světové válce? Nejdříve se zavěšoval v sednici ke stropu špičkou dolů – to kvůli nedostatku místa. Později stál stromeček přímo na štědrovečerním stole uprostřed a teprve posléze mu bylo přisouzeno samostatné místo v místnosti na stolečku nebo na zemi.

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…