Přihlásit

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…

Podle údajů OSN chodí po světě 260 milionů dětí, které nemají možnost do školy chodit a skoro 620 milionů dětí a mladistvých nezvládnou základní počty a neumí psát. Celosvětová gramotnost se pohybuje okolo 85 %. 

Ve vyspělých státech (i v ČR) je gramotných zhruba 99 % lidí. Nůžky mezi vyspělými a rozvojovými zeměmi se tak do široka rozevírají. 

Nejvíce negramotných dospělých žije v jižní Asii a v subsaharské Africe. V Nigérii čte a píše jen něco málo přes 19 % dospělých, v Jižním Súdánu je gramotných necelých 27 % obyvatel, Guinea má něco přes 30 % gramotných. V těchto zemích je navíc obrovský rozdíl mezi pohlavími (místy až 10 %), gramotných žen je v těchto zemích mnohem méně než mužů. (Worldpopultionreview.com)

Mezinárodní den vzdělání a OSN

Vzdělání je jedním z klíčů k udržitelnému rozvoji a boji proti chudobě, proto se OSN 3. prosince 2018 rozhodla, že se bude tento den slavit, aby si svět uvědomil, jak důležité vzdělání pro lidstvo je.

Věděli jste, že právo na vzdělání je zakotveno ve všeobecné deklaraci lidských práv, kterou schválilo Valné shromáždění OSN v roce 1948? Závazky, které z ní vyplývají, musí členské země OSN dodržovat. 

Ať už máme k českému školství jakékoliv výhrady, pravdou je, že máme svobodný přístup ke vzdělání i informacím a záleží jen na nás, jak ho využijeme. To se samozřejmě týká i výuky cizích jazyků, proto se vám možná budou hodit tipy na právě na jazykové školy.

Zdroj: https://www.jc-correct.com/blog/mezinarodni-den-vzdelani-24-leden/

Sleva 10%

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Moderní a ekologické balení potravin

Věděli jste, že ročně se v České republice spotřebuje cca 340 milionů kelímků, z toho 77 % s víčkem? V rámci EU je toto číslo ještě mnohem varovnější a přibližně se jedná o 17,4 miliard kelímků a 12 miliard víček!