Přihlásit

Představujeme nový projekt Sphere pro život

Jsme rádi a moc nás těší, že vám můžeme představit náš nový projekt Sphere pro život, díky kterému se také program Sphere chce připojit k myšlence globální udržitelnosti a společenské zodpovědnosti.

Uvědomujeme si, že přicházíme s touto myšlenkou v době, které není z ekonomického ani lidského hlediska jednoduchá. Covidová čísla opět stoupají, což má za následek nejistotu na trhu a ceny letí díky inflaci i dalším faktorům strmě vzhůru. A do toho všeho ještě energetická krize a každému z nás je jasné, že lépe už bylo. Proto si v žádném případě neosobujeme právo komukoliv říkat, co má a nemá kupovat nebo jak se má a nemá chovat.

Je nám jasné, že se mnoho z nás dostane do situace, kdy bude mít svůj rozpočet značně napnutý a bude muset vážit téměř na lékárenských vahách, kolik a za co utratí, a jestli vůbec utratí. Ale možná nás právě tato doba naopak přinutí více přemýšlet, co a v jakém množství nakupujeme, co jíme a jak se chováme nejen v rámci rodiny, ale širší společnosti.

Dobrým začátkem by mohlo třeba být to, že se začneme více zajímat a vyhledávat informace o tom, kolik litrů vody se spotřebuje k výrobě jednoho bavlněného trička, džínsů nebo třeba šálku kávy a tím i k úvaze, kolik jich vlastně reálně potřebujeme a spotřebujeme. Nebo nás to přivede k otázce, jak se vlastně potraviny dostávají do prodejní sítě a potažmo na náš stůl. V jakých podmínkách se vlastně zvířata chovají a rostliny pěstují?

Anebo se začneme více zajímat o dění v své obci, městské části, prostě místě, kde žijeme. Těch možností se nabízí nekonečné množství a je na každém z nás, za jaký konec to uchopíme, co v nás bude rezonovat, a jak se říká bude pro nás tématem, a co nikoliv. Protože tím nejdůležitějším je začít.

Takže: MY PRÁVĚ ZAČÍNÁME!

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…