Přihlásit

Geltschberg – dovolená v malebném kraji Českého středohoří

Říká se, že je lepší jednou vidět, než stokrát slyšet. A taky že není nad vlastní zkušenost. Proto když jsme v rámci programu Sphere vstoupili do spolupráce s projektem Geltschberg, nabízející k ubytování tři zrekonstruované domky v Horních Chobolicích v malebném kraji Českého středohoří, vydala jsem se tam na víkend udělat si tu „svoji“ vlastní zkušenost.

Autorka textu

A hned v úvodu musím říct, že skutečnost naprosto předčila má očekávání. Určitě jsme se všichni někdy ocitli v situaci, že byl hotel nebo penzion skvěle nafocený a vychválený až do nebes, ale realita byla značně odlišná. Tak v případě Geltschbergu tomu bylo přesně naopak.

 

Už jenom cesta do Horních Chobolic byla zážitek, protože jsme navštívily Litoměřice, bývalé královské město, ležící na soutoku řek Labe a Ohře, s nádhernou historickou architekturou a příjemnou atmosférou. Mimochodem právě v Litoměřicích zemřel Karel Hynek Mácha, když se již nemocný účastnil hašení požáru domu. Ironií osudu bylo, že zesnul v den svého plánovaného sňatku s Eleonoru Šomkovou.

 

Cestou z Litoměřic do Horních Chobolic jsme projížděly nádhernou krajinou Českého středohoří, kdy se nám postupně otevíraly neskutečně krásné výhledy. A protože byl květen, byly jsme doslova pohlceny sytou zelení, prolínající se s okolní rozkvetlou přírodou.

 

Litoměřice jako na dlani

Když jsme dorazily na místo určení, ocitly jsme se doslova uprostřed vinohradů, které byly obklopeny panenskou přírodou, v místě, kde, jak se lidově říká, „dávají lišky dobrou noc“, ale o to větší zážitek to byl.

 

Protože jsme byly pouze čtyři – a všechny ženy, vybraly jsme se ten nejmenší domeček Geltschberg Nr.1, kde se ale může pohodlně ubytovat až 6 až 8 lidí. Paní Květuška, alias paní B., jak jí říká manažer Palo, nás provedla celým domkem, všechno nám ukázala a vysvětlila. Takže, k dispozici jsme měly plně vybavenou kuchyň, včetně myčky, mikrovlnky, trouby, kávovaru i pračky. Jasně, že jsme kromě čaje a kávy nic nevařily, protože báječné Květuščiny snídaně je něco, co musíte ochutnat! Dolnímu obýváku vévodily krásný kachlový kamna a samozřejmě fungovalo i ústřední topení. Takže vám zima nehrozí ani za těch nejkrutějších mrazů. V horním patře bylo další sezení s televizí, ale tu jsme ani jednou nepustily a dvě samostatné ložnice. Samozřejmostí byla velká koupelna se sprchovým koutem a toaletou, a ještě jedno samostatné WC.

 

K domku přináležela vlastní uzavřená zahrada se dvěma altány, grilem, ohništěm a menším bazénem. Na ten byla sice trošku zima, ale za horkých letních dnů vám určitě přijde vhod. Navíc prosklená veranda, kde si můžete v klidu posedět nebo třeba posnídat. My jsme jeden večer opékaly buřty a druhý grilovaly, protože jako holkám z města je to vzácný😊

Další z domků – Haus 44 disponuje třemi samostatnými ložnicemi a pohodlně se v něm ubytuje 8 lidí. Jinak je vybavení velmi podobné.

 

Poslední, a zároveň největší, z domků – Koblitzer hof poskytne ubytování 12 osobám a je navíc vybaven saunou, vířivkou, bazénem, hernou s kulečníkem a posilovnou.

 

Takže pokud plánujete vypadnout někam jen tak na víkend nebo na celou dovolenou, když chystáte jakoukoliv party, oslavu, rozlučku se svobodou nebo dokonce svatbu, ať jste rodina s malými dětmi nebo senioři s pejsky, určitě si nezapomeňte prohlídnout stránky Geltschbergu, protože možná to je pro vás to pravé místo!

https://www.geltschberg.com/

Kam na výlet v okolí?

A ještě přidám tipy na dva výlety, které podle mého mínění, stojí za to.

 

Tím prvním jsou Zubrnice, ve kterých se nachází nejmladší skanzen v Čechách, kde vedle sebe, zasazeny v kopcovité krajině, stojí roubené, hrázděné i zděné stavby, včetně staré školy a původního vesnického obchodu. A my jsme navíc měly štěstí, protože právě v sobotu tam probíhal jarmark, který fakt stojí za vidění i za nákup mnoha tradičních výrobků.

 

A druhým místem je Úštěk, kde měšťanské domy s podloubími a gotickým štíty tvoří nejmenší památkovou rezervaci.Za vidění určitě stojí také Ptačí domky, které jsou vytesány v pískovcové skále a židovská synagoga se starou školou, která se dochovala v původní podobě.

 

Nicméně v okolí Horních Chobolic je nespočet úžasných míst, která stojí za vidění a za návštěvu.

 

Jo, a nezapomeňte si v Geltschbergu nakoupit vína z jejich vlastních vinic😊

Zubrnice

Úštěk

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…