Přihlásit

Mezinárodní den zásnub

Možná jste to ani nevěděli, ale 2. březen je ustanoven jako Mezinárodní den zásnub. Víte, jak mají správné zásnuby vypadat? Prozradíme vám to.

Zásnuby bývají prvním předělem na cestě k společnému životu. Někdo to pojme velmi vážně v duchu tradic, někdo spíš vlažně, aby se neřeklo, že nic nebylo a někdo se (z různých důvodů) k zásnubám vůbec nedostane – příroda je prostě příroda a někdy neposkytne dostatek času na nějaké ceremoniály. A pozdější zásnuby s dvěma dětmi za zády trochu postrádají ten pravý smysl. Ale vraťme se na začátek. Především muži by si měli uvědomit, že mají zpravidla jen jednu šanci žádat o ruku. Říká se sice něco o trpělivosti a růžích, ale zkoušet to pořád dokola vaši šanci určitě nezvýší.

A teď pravidla:

  1. Muž požádá ženu o ruku a po jejím souhlasu jí navlékne zásnubní prsten. I muž může nosit prsten již před svatbou, ale ten snoubenky by měl být bohatší a ozdobený drahým kamenem.
  2. Své zasnoubení oznamte jako první své rodině. První by o zasnoubení měli vědět rodiče snoubenky a pak rodiče snoubence.
  3. Maminka nevěsty by na oslavě měla dostat kytici od ženicha v tlumených barvách. Dostane ji jako první. Kytku musí dostat i nevěsta, která ji dostane jako druhá.
  4. Na oslavu je vhodné přijít ve správném oblečení Pro ženy se hodí odpolední kostýmek nebo koktejlové šatičky. Muž zvolí sako, elegantní košili a vhodné kalhoty.
  5. Oba snoubenci by měli být připraveni na různé otázky od rodičů. Otázky se odvíjí od toho, jak moc se s rodiči svého protějšku znáte.
  6. Pokud nebudete dělat oslavu rovnou pro obě rodiny, měli by se před svatbou všichni dohromady sejít a seznámit se. Často je také potřeba domluvit ještě nějaké detaily.
  7. Kdyby se z nějakého důvodu snoubenci rozešli ještě před svatbou, velí nepsaná etiketa snoubence vrátit prsten, protože měl být symbolem nového společného života. 

A ještě pár zajímavostí:

  • Zásnuby už dnes zpravidla nejsou tak velkolepou událostí jako tomu bylo dřív, jejich obliba ale v posledních letech opět stoupá.
  • Svatba by se sice tradičně měla konat do roku, ale dnes se tato doba už nepovažuje za až tak zavazující. Mnozí snoubenci tak dávají prostě jen najevo, že se svatbou v budoucnu počítají.
  • nejstarší dochovaný záznam o darování prstenu pochází ze starověkého Egypta někdy kolem 4800 let před Kristem.
  • Na začátku 20. století obchodník s diamanty DeBeers začal všechny přesvědčovat, že jen diamant je vhodný kámen, který symbolizuje pravou lásku k ženě. 
  • Zásnubní prsten se nejčastěji nosí na levé ruce. Ve středověku lidé věřili, že čtvrtým prstem prochází vena amoris (žíla lásky). Podle pověry existuje přímé spojení mezi prsteníkem a srdcem. Proto bude prstýnek stále blízko k srdci.
  • Zlatý prstýnek s diamantem daroval své snoubence Marii Burgundské jako první rakouský arcivévoda Maxmilián Habsburský v roce 1477.

Zdroj: www.nostres.cz

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…