Přihlásit

Mezinárodní den čokolády: Sladká oslava pro všechny milovníky kakaových pochoutek

Každý rok, 13. září, milovníci čokolády z celého světa oslavují jednu z vůbec nejpopulárnějších sladkostí. Proč právě tento den? Protože to je den narozenin Roalda Dahla, autora mnoha oblíbených dětských knih, včetně té "Charlie a továrna na čokoládu".


 

Čokoláda má bohatou a fascinující historii. Její kořeny sahají až do dávných civilizací Májů a Aztéků, kteří pili nápoj z kakaových bobů, známý jako „xocolatl“. Tento nápoj nebyl tak sladký, jak známe čokoládu dnes, ale byl důležitou součástí jejich kultury a náboženství.

V 16. století dobyvatel Hernán Cortés přivezl čokoládu do Evropy, kde prošla řadou transformací, než se stala tím, co je dnes, oblíbenou pochoutkou pro lidi všech věkových skupin.

V dnešní době je čokoláda více než jen sladkostí. Stala se symbolem lásky, uznání, a dokonce i útěchy. Dáváme čokoládové pralinky jako dárek v den svatého Valentýna, slavíme s čokoládovými dorty narozeniny a utěšujeme se čokoládou v těžkých chvílích.

Věda navíc potvrdila, že čokoláda v mírném množství může mít řadu zdravotních výhod, včetně zlepšení nálady a podpory srdečního zdraví, díky obsahu antioxidantů v kakaových bobech.

Takže ať už oslavíte tím, že si dopřejete kousek své oblíbené čokolády nebo návštěvou místní čokoládovny, připojte se k milionům lidí po celém světě, kteří tento den oslavují ve velkém stylu!

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…