Přihlásit

Měsíc Ukrajiny – měsíc naděje

Městská divadla pražská představí společné projekty s umělci z Ukrajiny Od 24. února do 24. března probíhá nejen na prknech všech tří scén Městských divadel pražských Měsíc Ukrajiny. Během této doby se divákům představí projekty, které vznikly v rámci programu IMAGINE UA a spolupracovali na nich Městská divadla pražská s ukrajinskými umělci.

„Poslechová“ procházka na Hlavním nádraží

Na Hlavním nádraží Praha se 25. února od 17 hodin budou moci diváci zúčastnit audiowalku RŮZNÍ LIDÉ, který vznikl v koprodukci MDP a kyjevského divadla uzahvati, průkopníka imerzivního žánru na Ukrajině. „Poslechová“ procházka byla vytvořena na základě rozhovorů s Ukrajinci, kteří se museli stát hrdiny svých životů v těch nejtemnějších dobách. Diváci uslyší dialogy o hledání osobního štěstí mezi těmi, kteří si myslí, že světlo je navždy ztraceno, a těmi, co v něj stále věří. Termíny dalších repríz jsou 9. a 25. března.

Divadlo Komedie bude patřit studentům i kabaretu

Divadelní setkání připomínají návštěvu u babičky, která mluví jiným jazykem. LANGUAGE BARRIER EQUAL je projekt sdružení Studenti pro Ukrajinu, tvořený studenty a studentkami DAMU a FAMU a jejich kolegy z divadelních škol v Charkově, Kyjevě a Lvově. Nejbližší reprízy se konají 27. a 28. února.

 

DAKH DAUGHTERS, šestičlenná hudebně-divadelní avantgardního skupina z Kyjeva, přiveze 14. března svůj apelativní kabaret DANSE MACABRE. Pod režijním vedením zakladatele a duchovního otce Vlada Troitského vyrazí s obecenstvem na mýtickou cestu a s bezprostřední naléhavostí se při tom pokusí navrátit divadlu jeho vzácnou a jedinečnou schopnost – být prostorem k setkávání, sdílení a snad i k léčení.

 

Ve fiktivním deníku ožívá silný příběh jedné lásky, jedné krajiny, jednoho národa. Diváci si 17. března budou moci poskládat mapu národní identity Ukrajiny, kterou je nutné bránit, za niž má cenu bojovat a která přežívá v myslích všech, kteří se nedají zlomit. V inscenaci NEZLOMNÍ se setkávají studenti českých a ukrajinských divadelních škol s profesionály z ukrajinských divadel.

Příručka mezinárodní zlodějiny v Rokoku

V Rokoku poprvé 24. března diváci uvidí autorskou inscenaci ukrajinského režiséra Oleksie Dorychevského JAK UMĚT KRÁST aneb Příručka mezinárodní zlodějiny. Beáta Kaňoková, Sára Affašová a Viktor Dvořák rozehrají satirický kabaret o tom, jak si jedna imperiální mocnost po staletí bez skrupulí přivlastňovala kulturní dědictví jiných národů.

 

Speciální grafická operace v kavárně divadla ABC

Až do konce sezóny je v divácké kavárně divadla ABC k vidění výstava ukrajinských protiválečných plakátů SPECIÁLNÍ GRAFICKÁ OPERACE. Představuje díla Nikity Titova, Oleksandra Grekhova a Maksyma Palenka. Výstava se obměňuje a doplňuje o nové plakáty dalších výtvarníků.

Kalendář akcí

  • 2. 17.00 Hlavní nádraží RŮZNÍ LIDÉ
  • 2. 19:30 Komedie STUDENTI PRO UKRAJINU: LANGUAGE BARRIER EQUAL
  • 2. 19:30 Komedie STUDENTI PRO UKRAJINU: LANGUAGE BARRIER EQUAL
  • 3. 17:00 Hlavní nádraží RŮZNÍ LIDÉ3. 19.30 Komedie DAKH DAUGHTERS – DANSE MACABRE
  • 3. 19.30 Komedie NEZLOMNÍ
  • 3. 19.00 Rokoko JAK UMĚT KRÁST – premiéra
  • Po celou dobu Kavárna ABC SPECIÁLNÍ GRAFICKÁ OPERACE – výstava
  •  

     

     

    Vstupenky na všechna představení je možno zakoupit na centrální pokladně Městských divadel pražských, nebo online na webu. Rezervace vstupenek je možná také e-mailem na rezervace@m-d-p.cz nebo na telefonním čísle 222 996 114.

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…