Přihlásit

Blog

Zajímavosti a inspirace nejen od partnerů Sphere.

1. Máj – Svátek lásky a jara

„Byl pozdní večer – první máj – večerní máj – byl lásky čas. Hrdliččin zval ku lásce hlas, kde borový zaváněl háj…“ Tuto slavnou báseň od Karla Hynka Máchy jistě všichni dobře znáte. Tento lásky čas 1. máj už se blíží. Je to tradiční český svátek zamilovaných, něco jako je v Americe Valentýn. Ač u nás mnoho lidí začalo slavit Valentýna, 1. máj má pořád své kouzlo.

Nová Kärcher robotická podlahová myčka RCF 3: Revoluce v úklidu

V dnešní uspěchané době je čas jednou z nejcennějších komodit. Ať už se jedná o práci, rodinu nebo volný čas, všichni se snažíme najít způsoby, jak si zjednodušit každodenní úkoly. V tomto směru nám moderní technologie nabízí pomocnou ruku, kterou je v kategorii nejnovějších a nejvíce inovativních produktů robotická myčka RCF 3.

Velikonoce u starých Slovanů

Myslíte si, že velikonoční oslavy vznikly až s příchodem křesťanství? Rozhodně ne, svátky na počátku jara jsou mnohem starší než toto náboženství. Každému je asi jasné, že křesťané oslavují smrt a vzkříšení Ježíše Krista, málokdo však ví, že v tomto období slavil i sám Ježíš – křesťanské Velikonoce se totiž časově více méně překrývají s židovským svátkem Pesach, který je připomínkou vyjití Izraelitů z Egypta. Řada pohanských kmenů z různých oblastí světa oslavovala v tomto období příchod jara, naše slovanské předky nevyjímaje.

První jarní den 20. březen

Astronomicky první jarní den přijde 20. března 2024 přesně ve 04:07 hodin. To bude onen okamžik, kdy Slunce vstoupí do znamení Berana. Zároveň bude tento den vycházet přesně na východě a zapadat přesně na západě. Den bude stejně dlouhý jako noc a zatímco na jižním pólu Slunce vyjde, na severním naopak ve stejném okamžiku zapadne…

Proč nakupovat knihy v KNIHY DOBROVSKÝ?

V Knihy Dobrovský najdete tisíce knižních titulů, velký výběr společenských her, dárečky pro každého a mnoho dalšího. Lásku ke čtení máme v krvi.

6 důvodů, proč číst knihy

„Nemilovat knihy znamená nemilovat moudrost. Nemilovat moudrost však znamená stát se hlupákem.“
Jan Amos Komenský český barokní spisovatel, filozof, náboženský spisovatel, pedagog, politický spisovatel a vědecký spisovatel 1592–1670

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Rok 2023 v Ovečkárně

Plný výzev … takový pro nás byl rok 2023 v Ovečkárna 🐑
Bojovali jsme ale do poslední chvíle, abychom přinesli plánované tržby.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…

Moderní a ekologické balení potravin

Věděli jste, že ročně se v České republice spotřebuje cca 340 milionů kelímků, z toho 77 % s víčkem? V rámci EU je toto číslo ještě mnohem varovnější a přibližně se jedná o 17,4 miliard kelímků a 12 miliard víček!