Vybudujte si co nejlepší imunitu 

 

1. Zvyšte příjem antioxidantů

Všechny buňky v těle včetně těch imunitních mohou být poškozovány volnými radikály. Zabránit tomuto poškození a zachovat odolnost buněk dokáží antioxidanty, jako jsou vitamíny C a E a různé fytochemikálie. Co jíst: na antioxidanty jsou bohaté především zelenina a ovoce, zelený čaj a kakaové boby. Ze zeleniny a ovoce se pak zmiňuje význam těch barevných – oranžových, červených, fialových, zelených. Právě tato barviva jsou totiž zároveň fytochemikáliemi. Na druhé straně i čistě bílé druhy jsou velmi cenné v boji s infekcemi – typickým příkladem je cibule a česnek. Kakaové boby je pravděpodobně nejlepší konzumovat v nepražené podobě, ale i pražené kakao a čokoláda z něj si uchovávají velké množství cenných látek. Kvalitní článek o antioxidantech najdete například na stránkách České veganské společnosti.
Jak je jíst: pokud si nejste jistí, že dokážete během dne zakomponovat do jídelníčku dostatek zdrojů antioxidantů, zkuste do svého dne vložit jedno smoothie denně (třeba jako dopolední nebo odpolední svačinu). V každém můžete použít 5 i více surovin, internet je plný inspirace, jaké kombinace jsou dobré.

 

2. Hlídejte si příjem dalších látek důležitých pro imunitu

Zinek, železo, selen, vitamíny A, B6 jsou další látky, které hrají klíčovou roli při udržování optimální imunitní odezvy. Obzvlášť velký význam pro odolnost organismu vůči infekcím má také vitamin D. Nespoléhejte se přitom na to, že vám postačí slunečního záření – zvlášť když se v našich zeměpisných šířkách od podzimu vitamin D prakticky přestává tvořit. Navíc v době epidemií je dobré přijímat vysoké dávky, 3000 IU denně je množství, které má podle některých studií snážit riziko infekce o 40 %. Toto množství si zajistíte konzumací vitaminu D ve formě doplňku stravy. 

Co jíst: opět ovoce a zeleninu, potom celozrnné obiloviny, ořechy a semínka. Zinek  – mléčné produkty, dýňová semínka, luštěniny. Železo – luštěniny, celozrnné obiloviny. Selen – extrémně mnoho v para ořeších. Vitamin A – mrkev, žluté ovoce, mléčné výrobky, vejce. Vitamin B6 –  melasa, zelí, mléčné výrobky, vejce.

 

3. Budujte si zdravou střevní mikroflóru

Pro celkovou imunitu organizmu je důležité zdraví střeva, to je poznatek starý tisíce let a i moderní medicína mu v poslední době věnuje velkou pozornost. Intenzivně probíhá výzkum střevního mikrobiomu, tedy souboru mikroorganismů, které obývají naše střeva. Pro zdraví střeva je přitom klíčové, aby se v něm nacházelo co nejvíc prospěšných bakterií a co nejméně těch škodlivých. Tomu můžete napomoci dvěma způsoby. Jednak dodávat střevu potravu pro prospěšné bakterie (tedy prebiotika), a tou je vláknina. Druhá možnost je konzumovat potraviny, které už prospěšné bakterie obsahují. Do této skupiny, která se nazývá probiotika, patří všechny kvašené produkty. 

Co jíst: jako zdroj vlákniny zeleninu a ovoce, luštěniny a celozrnné obiloviny. Jako zdroj probiotických bakterií jsou zase nejlepší mléčné kysané produkty jako jogurty a kefír nebo kvašená zelenina jako kysané zelí nebo pickles (či asijská varianta kimči). Pickles a kimči, tedy rychle kvašenou zeleninu, si můžete snadno připravovat doma, návodů je na internetu opět mnoho. 

 

4. Spěte 

 

5. Hýbejte se

 

6. Pokuste se minimalizovat chemickou zátěž organismu 

                                                                            

Nestresujte se, když se vám něco z našeho seznamu nedaří uskutečňovat. Vašemu zdraví prospěje mnohem víc, když budete mít radost z toho, že se podařilo alespoň něco – a zbytek necháte být.  

 

Zdroj:

https://www.countrylife.cz/vybudujte-si-co-nejlepsi-imunitu