Street food zažívá v Česku boom

Čím dál více Čechů přichází na chuť jídlu, které se dá koupit venku, na ulici, u stánku, prostě kdekoliv ve veřejném prostoru. Tomuto trendu odpovídá i vzrůstající počet gastronomických akcí, jako jsou food festivaly s nejrůznějším zaměřením. Na hamburgery, na chilli, na asijskou kuchyni, na steaky, možností je nespočet. A například taková pražská Náplavka praská každou sobotu ve švech, protože kromě úžasných pochoutek je tu možné v rámci farmářských trhů nakoupit i spousty zajímavých produktů. Už dávno totiž neplatí, že u stánku si můžeme koupit jen smažák, buřta nebo lángoše. Věděli jste, že denně se na ulici nají až dvě a půl miliardy lidí? Je jasné, že domovem pouličních stánků s jídlem je Asie, a je to jeden z důvodů, proč je v posledních letech mezi turisty tak oblíbená. Prostě nic neřešíte, jdete po ulici a kde se vám libí, tam se zastavíte a najíte. Z vlastních zkušeností mohu potvrdit, že nezohledňujete žádné hygienické podmínky, žádný původ masa a jiné faktory, které nás ovlivňují při výběru „normální“ restaurace a leckdy nás samotné překvapí, co a kde jsme schopni sníst! Za to si můžeme vychutnat tu opravdovou a autentickou atmosféru a poznat spoustu kulinářských specialit. Street food má ale za sebou dlouhou tradici. Třeba v takovém starověkém Římě nebývaly domy vybavené kuchyní, takže se zejména chudé vrstvy pravidelně stravovaly na ulici. Z čehož vyplývá, že jídlo muselo být levné a muselo být připraveno z místních a dostupných surovin. Pokrmy se dochucovaly nejrůznějším kořením, vylepšovaly tajnými ingrediencemi a mnohdy šlo o recepty, které se dědily z generace na generaci. Protože obstát mohli v obrovské konkurenci jen ti nejlepší. A proč se těší u nás street food takové oblibě? Protože rádi zkoušíme a ochutnáváme dosud nepoznaná jídla a nové chutě, protože se rádi sdružujeme a je nám příjemná společnost dalších lidí, a protože jde o poctivé jídlo z kvalitních surovin.