Spotřeba vody při výrobě
-
1 kg čokolády 17 196 l
-
1 kg hovězího masa 15 415 l
-
1 kg vepřového masa 5 988 l
-
1 kg kuřecího masa 4 325 l
-
1 kg sýra 3 178 l
-
1 kg rýže 2 497 l
-
1 kg chleba 1 608 l
-
1 kg jablek 822 l
-
1 kg banánů 790 l
-
1 kg brambor 287 l
-
1 kg rajčat 214 l
-
250 ml mléka 255 l
-
125 ml kávy 132 l
-
250 ml vína 109 l
-
250 ml piva 74 l
-
250 ml čaje 27 l
Na 1 kilogram čokolády se spotřebuje neuvěřitelných 17 196 litrů vody.
Absolutním „vítězem“ je ČOKOLÁDA, k jejíž výrobě se na jeden kilogram spotřebuje neuvěřitelných 17 196 litrů vody. Takže její konzumace není jen daň z hříchu, kterou musíte zaplatit při vychutnávaní tohoto lahodného sladkého potěšení, ale i daň z ekologického hříchu.
Je jasné, že něco jíst a pít musíme. Ale je dobré zamyslet se s ohledem na dostupné informace, kolik, co a jak často. Opravdu si musíme dát 4 šálky kávy denně? Nebo jíst maso každý den? Sníst na posezení tabulku čokolády? Zkusme se nad tím v klidu zamyslet…