Přihlásit

Světový den cestovního ruchu

Tento den připomíná nejen cestování jako takové, ale hlavně cestování bezpečné a férové. Světový den cestovního ruchu 2023 v rámci tématu Turistika a zelené investice zdůrazňuje potřebu většího počtu a lépe zacílených investic pro projekty udržitelného rozvoje, které jsou součástí plánu OSN pro lepší svět do roku 2030.

Světový den cestovního ruchu byl vyhlášen na 27. září v roce 1970, a sice pod patronátem Světové organizace cestovního ruchu UNWTO.

Cílem mezinárodního dne není pouze oslavit stále populárnější volnočasovou aktivitu, nýbrž zvedat povědomí napříč odbornou a laickou obcí o důležitosti cestovního ruchu ve sféře mezinárodních vztahů, jakožto významného odvětví, jež buduje ekonomické, politické a společenské hodnoty napříč světem.

Oficiální konání Světového dne cestovního ruchu tak připomíná, že cestování není pouze volnočasovou aktivitou, ale je významným průmyslovým sektorem zaměstnávající početnou část světové populace a navíc nástrojem, prostřednictvím jehož se dají rozebírat, podporovat a řešit tíživé aktuální celospolečenské otázky.

 

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…