Přihlásit

Svátek sv. Martina

Svátek sv. Martina bývá spojován především s příchodem zimy podle staré lidové pranostiky: sv. Martin přijíždí na bílém koni.

To bohužel v dnešních podmínkách už není tak úplně pravda. Zima sice je, ale sněhu se někdy nedočkáme ani na Vánoce. Tradice, která se ale opravdu dodržuje je svátečný pokrm v podobě husy a k tomu přípitek dobrého vína. Proč je zrovna tento pokrm spojován se sv. Martinem?

Svatomartinaská husa

Existuje hned několik legend. První vypráví o tom, kdy husy svým kejháním natolik narušovaly Martinovo kázání, že nakonec skončily na pekáči. Druhá legenda vypráví příběh o Martinovi, který se schovával před volbou biskupem mezi husami, a ty ho prozradily. Tak či onak je husa lahodné maso, které zasytí celou rodinu.

Svatomartinské víno

Svatomartinské víno, které je podáváno k tomuto svátečnímu pokrmu, musí splňovat přísná kritéria. Například musí být vyrobeno pouze z určité odrůdy vína. Jedná se o první vína nového ročníku, která zrají jen pár týdnu. Díky tomu mají svou osobitou lehkou chuť a barvu. Podle tradice by se láhev tohoto lahodného moku měla otevřít 11. listopadu přesně v 11 hodin. 

 

Bílé svatomartinské víno se vyrábí z odrůd Müller Thurgau, raného Veltlínského červeného a Muškátu moravského. U růžového svatomartinského vína najdete odrůdy Modrý Portugal, Svatovavřinecké a Zweigeltrebe, červeným svatomartinským vínům vládne Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Ve všech případech jsou možné také kupáže schválených odrůd.

Dále si můžete objednat vína od našich partnerů: 

VINOTÉKA – ZD NĚMČIČKY

DEGUSTAČNÍ SKLEP – VINO HORT

Mimo tradice můžete tento svátek využít ke shledání se svou rodinou ještě před vánoci.
A pokud se chcete vyhnout hodinovým přípravám, tak si zarezervujte svůj stůl v restauraci, kde se o všechno postarají za Vás.

Dále si můžete pochutnat na svatomartinské huse u našich partnerů: 

LA TRATTORIA TURBANTI

LA REPUBLICA

LET’S MEAT

GUSTON

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…