Přihlásit

Máte rádi pivo?

Pokud odpovíte na předchozí otázku ano, tak jste na tom stejně jako cca 90 % můžu a 60 % žen v celé ČR a můžete vždy první pátek v srpnu slavit Mezinárodní den piva. Ale není pivo jako pivo, existují různé druhy, chutě, vůně, způsoby čepování, a především pivovary s odlišným přístupem k vaření.

Piva se dělí různým způsobem, časté je zejména v cizině dělení na ležáky, Aly, Stouty atd. Nejčastějším a Čechy také nejvyhledávanějším typem piva u nás je určitě ležák, typicky pak ten plzeňského typu. Ten asi nejznámější vaří Plzeňský Prazdroj, ležáky jsou ale hlavním produktem i konkurenčních Krušovic, Budvaru, Staropramenu a dalších.

 

 

Možné je také dělení dle stupňovitosti – desítka, jedenáctka, dvanáctka a tak dále. Častým omylem je, že stupňovitost rovná se procento alkoholu, to tak ale není, protože stupně označují jednoduše kolik zkvasitelného obsahu je v mladině (to je jedna z fází výroby piva).

Klasickým dělením pak je na světlé a tmavé pivo, případně i polotmavé. Rozdíl je zejména v obsahu pražených karamelových sladů, které dávají právě tmavší zabarvení.

Pokud jste viděli film Obsluhoval jsem anglického krále, tak víte, že nejčastější hádkou pivařů je, který pivovar vaří lepší pivo. V Čechách jsou pivovary téměř na každém rohu, od těch velkých přes střední a malé, až po minipivovary – aktuálně je jich více než 400 !

Ovšem to nejlepší dělení piva je samozřejmě na ty, které nám chutnají a které ne. Stačí jen nebýt zbytečně konzervativní, a hlavně zkoušet, zkoušet a zkoušet! Ale s mírou 🙂

A chcete-li k tomu využít i kartu Sphere, není nic jednoduššího – slevu máte na prohlídku pivovarů které patří pod koncern Plzeňského prazdroje a opravdu to stojí za to! A pokud chcete ochutnat nějaký z minipivovarů, máte na výběr třeba pivovar MMX, pivovar Podlesí nebo pivovar Řevnice.

 

PIVOVAR Z PODLESÍ

PIVOVAR ŘEVNICE

Další články z našeho blogu

Mezinárodní den mateřského jazyka

21. února si připomínáme mezinárodní den mateřského jazyka. Tento svátek vyhlásilo v roce 1999 UNESCO na oslavu zhruba 6 000 jazyků, jimiž se ve světě mluví.

Mezinárodní den vzdělání

Na 24. ledna 2024 připadá Mezinárodní den vzdělání. A ačkoliv se jedná o svátek, který nemá zatím dlouhou tradici, slavíme ho od roku 2019, jeho význam je nedocenitelný…